Status

  • Slutrapport publicerad
  • Beslut om utredning

Händelsedatum:

L-84/24

Allvarligt tillbud med flygplanet SE-RYC i samband med turbulens inför landning i Helsingfors

Utredande stat:

Finland

Sammanfattning

På Norwegians flyg från Rhodos till Helsingfors den 11 augusti 2024 inträffade ett allvarligt tillbud då passagerarflyget hamnade i kraftig turbulens under inflygningen. På flygplanets väderradar syntes ett regn- eller åskmoln på vänster sida i förhållande till flygbanan. Kaptenens avsikt var att runda molnet på dess östra sida. Flygrutten gick dock rakt ovanom det växande åskmolnet och träffade de övre delarna av åskmolnet i ett område med kraftiga vertikala strömmar.

Flygplanet krängde kraftigt i turbulensen. Två medlemmar i kabinbesättningen som arbetade i det bakre köket hamnade upprepade gånger i tyngdlöst läge och skadades då de slog flera gånger i flygplanets konstruktioner. De förberedde köket och kabinen för landning när turbulensen började. De båda skadade medlemmarna i kabinbesättningen var sjukskrivna i flera veckor.

Piloterna hade tillgång till de väderprognoser för flygrutten som de fått på Rhodos. De visade enstaka regn- eller åskmoln ovanom Estland, som rörde sig långsamt österut, men inte turbulens. I Norwegians Boeing B737-MAX 8-flygplan är det inte möjligt att under flygningen uppdatera den väderprognos som man fått för flygrutten på startplatsen. Piloterna har tillgång endast till informationen från flygplanets väderradar och den väderinformation som beställts via ACARS-systemet. Piloternas situationsmedvetenhet baserade sig på den väderinformation som de fått flera timmar tidigare på startflygplatsen, och därför hade de bristande kännedom om åskmolnen och molnfronten. Piloternas situationsmedvetenhet och förmåga att förutse väderlekens inverkan på flygrutten förbättras om de använder och följer väderradarn under flygningen och använder andra informationskällor (t.ex. ACARS).

Man kan undvika turbulens genom att runda åskmoln på tillräckligt långt avstånd. I bolagets anvisningar specificeras dock inte hur långt från åskmoln man bör passera. Att slå fast ett entydigt avstånd minskar sannolikheten för att flyga in i turbulens som orsakas av åskmoln.

Vikten av kommunikationen mellan piloterna och kabinpersonalen i situationer med turbulens betonas inte i tillräcklig utsträckning i utbildningen av bolagets personal. Bolaget har även tidigare råkat ut för liknande tillbud som har gällt turbulens och där turbulensen har kommit som en överraskning för kabinbesättningen. Med tanke på flygsäkerheten är det mycket viktigt att piloterna har aktuell information om ändrade väderförhållanden på flygrutten och att de informerar kabinpersonalen om dem under flygningen, för då kan kabinpersonalen ta hänsyn till möjliga ändringar i planeringen av tjänsterna under flygresan. Enligt undersökningar håller extrema väderfenomen (inkl. turbulens) på att öka på grund av klimatförändringen, vilket innebär att kommunikationen får en allt större betydelse framöver.

Olycksutredningscentralen gav tre säkerhetsrekommendationer för att undvika motsvarande olyckor och minska de skador som de orsakar.

• Norwegian utvecklar kommunikationen mellan cockpit- och kabinpersonalen i sin utbildning.
• Norwegian specificerar minimiavstånd och metoder för att passera runt åskmoln.
• Norwegian ökar utbildningen av piloterna och piloternas medvetenhet när det gäller aktiv användning av väderradar.

Svensk ordförande

Kristina Börjevik Kovaniemi

Ackrediterad representant

Tony Arvidsson

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juli 2025