Status

  • Slutrapport publicerad
  • Externremiss avslutad
  • Analysfas pågår
  • Haverisammanträde genomfört
  • Faktainsamling pågår
  • Beslut om utredning

Händelsedatum:

L-1/25

Olycka med två flygplan, SE-KBF och SE-KBL, på Visby flygplats, Gotland

Sammanfattning

Två piloter från Gotlands flygklubb förberedde en flygning i formation med två flygplan (roteflygning). Flygningen skulle genomföras i närheten av Visby flygplats och var en träningsflygning som ingick som en del av Frivilliga Flygkårens (FFK) verksamhet i den så kallade Sjöinformationsgruppen (SIG). I respektive flygplan fanns en pilot.

På marken, framför klubbhangaren, fanns snö och is på betongplattan och på gräset. Piloterna bedömde markfriktionen som bra.

Båda flygplanen var uppställda på plattans förlängning och var vinklade mot vänster. Efter motorstart började det bakre flygplanet (SE-KBF) att röra sig framåt. Piloten kunde inte stoppa flygplanets rörelse med hjälp av hjulbromsarna. Flygplanets propeller kolliderade med det främre flygplanets (SE-KBL) vänstra vinge och orsakade strukturella skador. Ingen person skadades. Enligt piloten ansattes stora krafter på bromspedalerna utan att önskad bromsverkan uppstod.

Baserat på hjulspåren och foton kan SHK konstatera att det bakre flygplanet inte ställdes i en sådan vinkel att det hade hinderfritt om flygplanet oavsiktligt skulle röra sig framåt.

Vid undersökningen av bromssystemet kunde SHK inte hitta några tekniska brister. Broms­arna visade normalfunktion vid pedalapplikation från vänster pilotposition.

Observationer från ett vittne tillsammans med skadorna på flygplanet indikerar att motor­effekten var högre än normalt efter motorstart. Detta innebär att dragkraften blev hög sam­tidigt som markfriktionen var begränsad.

Vid bedömningen av hindersfriheten bör bland annat hänsyn tas till markfriktion och potentiella effekten av degraderade bromsar. I detta fall stod flygplanen för nära varandra och i en sådan relativ vinkel som inte lämnade marginaler för att upprätthålla hindersfrihet under rådande förhållanden.

Orsaker till olyckan

Dragkraften från den höga motoreffekten efter motorstart översteg markfriktionen, vilket medförde att det bakre flygplanet oavsiktligt började röra sig framåt. Den begränsade hinderfriheten ledde till en kollision mellan flygplanen. Riskerna för en kollision hade inte hanterats fullt ut i samband med förberedelserna inför flygningen.

Säkerhetsrekommendationer

Eftersom både Frivilliga Flygkåren och Gotlands flygklubb har vidtagit relevanta åtgärder avstår SHK från att utfärda några säkerhetsrekommendationer.

Ordförande

Kristina Börjevik Kovaniemi

Utredningsledare

Gideon Singer

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 juni 2025