Gå till innehåll

27 september 2024

30 år sedan passagerarfärjan M/V ESTONIA förliste

Den 28 september 2024 är det 30 år sedan M/V ESTONIA förliste i en av de värsta katastroferna i Östersjöns historia. En internationell utredningskommission (JAIC) undersökte olyckan och publicerade sin slutrapport 1997.

I september 2020 publicerades ett filmmaterial som visade ett tidigare inte känt hål i fartygets styrbordssida. Estlands säkerhetsutredningsmyndighet inledde därför en preliminär bedömning av de nya uppgifterna och begärde bistånd av motsvarande myndigheter i Finland och Sverige. Olycksutredningscentralen i Finland och Statens haverikommission i Sverige beslutade att bistå den estniska myndigheten.

Beskrivning och mer ingående information om arbetet med de nya uppgifterna om förlisningen av passagerarfartyget M/V ESTONIA och de rapporter som hittills publicerats finns tillgängliga på SHK:s webbsida för den preliminära bedömningen Länk till annan webbplats.. En slutrapport beräknas kunna presenteras i slutet av 2025.

SHK:s Estoniawebb

Utredningen har generat ett omfattande material för analys. Utredningsmyndigheterna i Estland och Sverige har i samarbete med bland andra Stockholms universitet och Ocean Discovery AB genomfört undersökningar av vraket efter passagerarfartyget M/V ESTONIA och bottenförhållandena runt fartyget. Detta har bl.a. resulterat i en fotodokumentation av ca. 45 000 fotografier samt en 3D-modell av vraket. En stor del av detta underlag finns tillgängligt på SHK:s webbplats estonia.shk.se Länk till annan webbplats..