Nytt i utredningen

Händelsedatum:

L-1/16

Olycka vid Oajevágge i Jokkmokks kommun med flygplanet SE-DUX av typen Canadair CRJ 200

Ett nödanrop (Mayday) togs emot strax efter midnatt den 8 januari 2016 från ett flygplan som utförde en postflygning från Oslo till Tromsö med två personer ombord. Flygplanet försvann från radar ungefär samtidigt. En haveriplats lokaliserades väster om sjön Akkajaure, cirka 20 mil nordväst om Gällivare.

Statens haverikommission (SHK) har utrett olyckan. Flygplanet var utrustat med två s.k. svarta lådor. Den ena är en Cockpit Voice Recorder (CVR) och spelar in ljud i cockpit. Den andra är en Flight Data Recorder (FDR) och registrerar tekniska uppgifter om flygningen. Både CVR och FDR hittades och den lagrade informationen kunde läsas ut.

Haverikommissionen har bärgat delar av flygplansvraket.

I utredningsarbetet har haverikommissionen samarbetat bl.a. med motsvarande myndigheter i Norge, Kanada, USA, Frankrike och Spanien.

Haverikommissionen publicerade den 9 mars 2016 en statusrapport med information om vad som dittills framkommit i utredningen. Slutrapporten publicerades den 12 december 2016.

Ordförande

Jonas Bäckstrand

Utredningsledare

Nicolas Seger

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 maj 2023